Hrady.cz
Trojkřídlý zámek – bývalý prelatura kláštera augustiniánů. Pozdně barokní budova byla postavena v l. 1760–70. Po zrušení kláštera r. 1785 správní budovou Schwarzenberků, v l. 1939–97 škola.
Zámek v Borovanech - hlavní průčelí
Graficke pismenko Město Borovany leží 16 kilometrů jihovýchodně od Českých Budějovic. Jižní stranu náměstí uzavírá areál bývalého augustiniánského kláštera s mohutnou budovou někdejší prelatury, později zámku. Železniční zastávka se nachází asi 1 kilometr od náměstí.
Jiří Cukr, 7.11. 2003

turistické

Zahrada zámku je nyní přístupná, stejně jako vnitřní nádvoří. V klášteře se náchází lapidárium s barokními sochami, které je možno v létě navštívit: prohlídka kostela, kaple a lapidária barokních soch v křížové chodbě bývalého kláštera s průvodcem červenec, srpen denně mimo pondělí v 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00 hodin, ostatní měsíce – dle předchozí domluvy. Nedaleko se nachází pohraniční skanzen a rodiště Jana Žižky z Trocnova.
    31.5. 2006

historie

Borovanský klášter byl založen jako první pohusitský v Čechách v roce 1455. V letech 1760–1770 byla proboštem Augustinem Dubenským vystavěna nová honosná budova prelatury ve stylu pozdního baroka. Svému účelu však sloužila jenom krátce, neboť v roce 1785 byl klášter josefínskými reformami zrušen. V roce 1787 získali Borovany včetně bývalého kláštera Schwarzenberkové a prelaturu začali využívat jako zámek. Po druhé světové válce až do roku 1997

Jiří Cukr , 3.10. 2009

popis

Trojkřídlá zámecká budova uzavírá nádvoří ozdobené kamennou kašnou. Ze severního traktu vystupuje dvoupatrový rizalit s pilastry a se schwarzenberským erbem na vchodem z náměstí. Vysoká střecha je zvýrazněna několika vikýři. Interiéry zámku bývají zpřístupněny pouze při výjimečných událostech, proto si bohužel nelze normálně prohlédnout krásnou nástropní fresku s výjevy ze života sv. Augustina, anebo schodiště s balustrádou, jež vede z přízemí