Bývalé poutní místo nad osadou Srní uprostřed kraje Karla Klostermanna. Roku 1820 tu byla postavena malá kaple, roku 1860 druhá a v letech 1901–1902 přestavěna potřetí. Po roce 1945 postupně zchátrala až byla zbourána útvarem pohraniční stráže.
2003 ©Jiří Marounek
Graficke pismenko Objekt se nachází asi 2 km jižně od Srní v lese nedaleko Vchynicko – Tetovského plavebního kanálu. Ke kapli se dostaneme pěšky po modré značce ze Starého Srní. U lesa do svahu v místě, kde modrá značka zatáčí před plavebním kanálem doleva odbočíme doprava. Po několika desítkách metrů překročíme kanál po širokém dřevěném mostě a vydáme se asi 400 m po cestě vzhůru do lesa.
K místu se váže řada lidových pověstí, například o tom, jak na přímluvu Matky Boží tu byly dvě ženy zachráněny před útokem medvěda. Údajně zde také docházelo k zázračným uzdravením.
Vaculčík, 7.1. 2005

turistické

V roce 2006 byly zvýrazněny půdorysy původní kaple. Do místa poblíž studánky byla přivedena voda z pramene v ručně tesaných vantrokách, které jsou uloženy na 59 bludných kamenech, představujících korálky na růženci. Voda dopadá na skleněný blok s otiskem spojených dlaní člověka, který vytvořila známá sklářská výtvarnice Vladěna Tesařová z Dobré Vody, autorka skleněného oltáře a Křížové cesty tamtéž. Na projektu se také podíleli klatovský sochař

mystik, 18.12. 2007

historie

Bývalé poutní místo nad osadou Srní uprostřed kraje Karla Klostermanna. Roku 1820 tu byla postavena malá kaple, roku 1860 druhá a v letech 1901–1902 přestavěna potřetí. Po roce 1945 postupně zchátrala až zanikla. Dnes se zde nacházejí ruiny a hezky udělaná studánka.
    7.11. 2003

Zajímavosti Hauswaldské kaple
    Na základě pověsti o zjevení a vzniku mariánského poutního místa tu obec Srní vystavěla v roce 1820 malou kapli. Pro sílící proud věřících zde vzniká vedle v roce 1860 další větší kaple, přestavěná r. 1901. Na oltář věřící umístili sochu Panny Marie Lurdské, která se dochovala a je nyní na postranním oltáři kostela v Srní. Pouť se zde slavila vždy o svátku Nanebevzetí Panny Marie 15. srpna. O Hauswaldské kapli se zmiňuje Karel Klostermann v