Reliéf drobné tvrze ze 13.století na jihozápadním okraji obce
Pohled od jihu na tvrziště (stav v roce 2006)
© Roman Řezáč 05/2006
Graficke pismenko Narušený reliéf tvrze se nachází na jihozápadním konci obce, kousek nad požární zbrojnicí a částečně ho ukrojila místí ulice zvaná Na stráži která vedle něj vede. Tato velmi malá tvrz, z níž dodnes zůstal dobře čitelný reliéf, zaujala místo na nevýrazné a ploché vyvýšenině, přesto s dobrým rozhledem po okolí. I tak ji lze charakterizovat jako rovinnou. Přírodním svahem nebyla chráněná z žádné strany. O mírném sklonu planiny lze mluvit jen na severu, ale pro obranu nehrál téměř žádný význam. Jak lze dodnes vysledovat, tak tíha obrany ležela hlavně na okružním valu, který byl vyhozený před příkop. Jeho pozůstatky jsou vidět na severu, ale v období ...

turistické

Výše uvedený text, který jste právě dočetli, vycházel ze situace v roce 2004. Místo jsem znovu navštívil až v prvních měsících roku 2006. A k mému překvapení se situace v okolí tvrziště radikálně změnila a dá se očekávat že se bude měnit dál. Na rozdíl od roku 2004, kdy tvrziště leželo na okraji zástavby, přesto v dostatečné vzdálenosti od ní, a v podstatě na okraji pole, dnes ho postupně začíná velmi těsně obklopovat všudy přítomná agresivní

historie

Místo bylo udělováno jako léno třebíčským manstvím. Doloženou skutečností, pravděpodobně související i s tvrzí, je spor mezi Janem Sokolem z Lamberka a Erhartem Puškou z Kunštátu o sokolnické vinice v roce 1408. Tvrz byla pouze prostá a zanikla pravděpodobně za uherských válek, protože sokolnická tvrz zmiňovaná v roce 1507 se týká již jiného místa, a to tvrze později přestavěné na zámek.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2000), 16.7. 2004