Místé původní středověké svatyně Kinští v l.1727–35 vystavěli F.M.Kaňkou a F.Hubnerem barokní kostel. Dvojice věží po stranách presbytáře vystavěna v roce 1744 stavitelem K.I.Dientzenhoferem. Střecha mansardová, věže mají cibulovité báně.
© Milan Caha 05/2008
Graficke pismenko Obec Zlonice se nachází 8 km severně od Slaného v údolí Zlonického potoka. Zlonicko bylo osidlováno již v době předhistorické. První zmínka o obci pochází z 9. století, a to v Hájkově kronice. V roce 1705 jsou Zlonice povýšeny na městečko. Velký význam má však až rok 1721, kdy městečko získávají Kinští z Vchynic a Tetova a s nimi nastupuje rozsáhlá barokní výstavba - především kostel Nanebevzetí Panny Marie, fara a sochy u kamenného mostu. Prohlídku kostela je možno uskutečnit po předchozím vyjednání. Příležitostně je kostel využíván jako koncertní síň.

historie

Na místě původní středověké svatyně nechali hrabata Kinští v 1. 1727 – 35 vystavět barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie. Stojí na terase ve svahu. Postaven byl Františkem Maxmiliánem Kaňkou a Ferdinandem Hubnerem. Vnitřním zařízení pochází od Josefa Kleina z let 1738-1746. Nástropní malba je dílem Ad. Liebschera, sochařská výzdoba pochází od Josefa Kleina. Děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie je vrcholně barokní stavba na půdorysu kříže.