Hrady.cz
První zaalpský klášter klarisek, založený Anežkou Českou před 1233. Od pol. 13. stol. dvojklášter (příchod minoritů). Poničen za husitských válek, částečná obnova za dominikánů (1556–1626), barokní obnova v 18. století. Zrušen 1782, ohrožován asanací koncem 19. století. Obnova v letech 1900–86.
Celkový pohled z Letné
Graficke pismenko Jeden z nejslavnějších klášterů Prahy založený sv. Anežkou Českou byl v době svého vzniku stavbou vskutku jedinečnou – poprvé byla gotika užita u takto rozsáhlého areálu. Jedná se rovněž o nejstarší zachovanou cihlovou architekturu – obdélná budova konventu klarisek při severovýchodním rohu je vystavěna z nápadného režného cihlového zdiva, které je podepřeno množstvím opěráků. Kolmo k ní přiléhá raně gotické tělo kostela sv. Františka z Assisi, který byl vzkřísen z mrtvých v průběhu minulého století. Jeho západní průčelí je tvořeno umělými pískovcovými deskami (pryskyřice a křemičité písky roztavené v kámen). Chrám sloužil pro ...

Klášter klarisek a minoritů s kostely svatého Františka a Salvatora na Starém Městě pražském
    První klášter klarisek severně od Alp byl založen královskou dcerou, dnes svatou Anežkou Přemyslovnou (Českou) před rokem 1233, kdy sem přišly první sestry z Itálie a českých zemí. Původně byl součástí komplexu i špitál, přenesený roku 1238 ke svatému Petru na Poříčí, z jehož bratrstva se později vyvinul řád křížovníků s červenou hvězdou. Od roku 1248 (úmrtí královny vdovy Kunhuty Uherské) klášter sloužil jako pohřebiště Přemyslovců (1253

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997, 16.8. 2011