Zámek vystavěný v roce 1573 na místě starší tvrze. Pozdějšími úpravami získal jednoduchý barokní vzhled. Po r. 1945 rychle chátral až mu v r. 1989 hrozila úplná demolice. Zachráněno původní jižní a západní křídlo. V soukromých rukou.
Pohled na zachovalé jižní křídlo zámku.
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko K zámku se lze dostat velmi snadno a to prostřednictvím ostavské MHD linky č. 37,40 nebo autem přímo k zámku který disponuje poměrně velkým parkovištěm
15.9. 2003

Porubský zámek a jeho historie
    Porubský zámek byl vystavěn v roce 1573 Ondřejem Bzencem z Markvartic na základech původní tvrze, která na těchto místech stála. Ondřej Bzenec dokončil stavbu zámku jako své porubské sídlo a stal se v roce 1578 vrchním hejtmanem Opavského knížectví. Následujícího roku 1579 byl zákeřně zavražděn a rozsáhlé panství po něm zdědil jeho synovec Kryštof Bzenec, který ještě téhož roku zámek a ves Porubu odprodal svému švagrovi Jindřichu Baneckému z

15.9. 2003
    Doplnění informací
    Při čtení tohoto textu upozorňuji na omyly, nebo překlepy v textu Zámek Poruba: Fridrich Skrbenský z Hřiště ( Třiště ) Jindřich Vanecký (Banecký ) Ondřej z Markvartovic ( Markvartic )
    Milan Mydlarčík , 28.5. 2014

61-62 Ostravsko