Hrady.cz
Johanitská komenda byla založena na předmostí Juditina mostu jako strážný a sociální ústav roku 1169. Řád zde s přestávkou 1950–90 sídlí dodnes. Kostel i okolní budovy prošly ve 13.–18. století řadou přestaveb.
Graficke pismenko Název kostela "pod řetězem" je podle řetězu, kterým byla ve středověku uzavírána klášterní fortna. Nalézá se v Lázeňské ulici což je kousek od Čertovky. Je poněkud utopen mezi okolními domy (jak už to s pražskými kostely bývá), ale když ho najdete osloví vás jeho mohutnost...
Mass, 15.9. 2003

historie

Kostel býval středem opevněného útvaru komendy řádu johanitů (maltézských rytířů) na strategicky významném místě u předmostí bývalého Juditina mostu. Klášter založil český král Vladislav II. V r. 1169 jako první johanitskou komendu v Čechách. Král daroval řádu okolní pozemky včetně západní části ostrova Kampy. Postupně zde bylo postaveno cca 50 domů spadajících pod jurisdikci řádu. Původní románský trojlodní kostel byl větší než dnešní