Hrady.cz
Zámek byl přestavěn ze starší tvrze před r. 1518, poté byl mnohokrát upravován a přestavován. 18. 11. 1911 došlo k požáru, který zámek značně poškodil a oprava byla dokončena až v r. 1914. V r. 1919 sloužil zámek jako letní sídlo T. G. Masaryka.
Graficke pismenko Trojkřídlý patrový zámek s krátkými bočními křídly, dvůr obklopují ještě dvě patrové obdélné hospodářské budovy. Uvnitř je zachován valeně klenutý trojlodní vestibul a několik pokojů s původní barokní nástropní štukovou výzdobou z počátku 18. stol.
Koloděje jsou vesnice na jihovýchod od centra Prahy. Dostupné jsou linkami MHD, či pěšky (červená turistická značka). Zámeček je nyní párkrát do roka využíván vládou pro různá jednání. Ještě méně častěji je ale přístupný veřejnosti. Necelé tři kilometry daleko (cesta po červené přes pole) si můžete prohlídnout staré hradiště, nebo tvrz v Královicích.

Nepřístupno
    Zámek je v majetku T. Chrenka a je zcela nepřístupný, i pokud ho budete jen zvenčí fotit přijde vás otravovat namachrovaná ochranka. Chce ji to pouze rázně vysvětlit, že z veřejné komunikace si můžete fotit co chcete.
    Jan Pospisil, 24.2. 2013

historie

V našich historických pramenech se připomíná ves a tvrz v Kolodějích poprvé v r. 1346 jako vlastnictví zemřelého pražského měšťana Meinlina (Menharta), příslušníka patricijského rodu Rokycanských. Jeho synové Václav a Meinlin zdědili zdejší tvrz s ovocným sadem, s lesem zvaným Obora a vesnice Hole a Hodov. Asi v r. 1356 se stal majitelem tvrze s vesnicí Hole staroměstský měšťan Mikuláš Rytíř a od něho je koupil císař Karel IV. pro svého bratra

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku, 14.9. 2003