Druhý nejstarší kostel Prahy založen kolem r. 920 a již v r. 973 přestavěn v románskou basiliku. Původní pohřebiště králů. R. 1142 basilika poškozena požárem. Na přelomu 19. a 20. stol. pokus o vrácení čistě románskéh vzhledu.
Graficke pismenko Největší románský prostor Prahy najdete samozřejmě na Pražském hradě - trojlodní bazilika svojí monumentalitu (ale i vnitřní strohost) skrývá za barokním průčelím. V prostoru centrální lodě jsou náhrobky Přemyslovců - Vratislava I. a Boleslava II. Dvě v panoramatu Hradčan toliko výrazné věže jsou k sobě postaveny na stejném principu, jako pozdější věže chrámu Týnského - pravý mohutnější "Adam" na jihu chrání před silou poledního slunce vež levou, "Evu". Ta je jednou z několika šikmých věží Prahy, od svislé osy se odklání o 42 cm.

historie

Druhý nejstarší kostel Prahy byl založen kolem r. 920 Knížetem Vratislavem I. – ale již v r. 973 byl přestavěn na raně románskou baziliku. Ta sloužila jako přemyslovské pohřebiště až do vystavění kostela sv. Víta. Základ dnešního vzhledu pochází z přestavby po ničivém požáru r. 1142. Kaple sv. Ludmily (s jejím hrobem) byla přistavěna v první polovině 13. století. Při příležitosti blahořečení sv. Jana Nepomuckého byla F.M. Kaňkou v rozmezí let

klášter
    Praha 1-Hradčany