Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Řenče, Řenče
Hrady.cz
Chátrající tvrz připomínána r. 1520. Za Kryštofa Loubského po r. 1571 přestavěna v renesančním slohu. 1662 daroval císař Leopold I. Řenče Františkovi Albrechtovi z Harrachu, ten je připojil k Dolní Lukavicí, tvrz byla opuštěna a přeměněna v sýpku.
Graficke pismenko V obci Řenče se nachází gotická tvrz asi ze 14 století, která byla snad později renesančně přestavěna a obývána až do roku 1657. V polovině 18. století upravena na sýpku. Jedná se o trojkřídlou patrovou budovu. V průjezdu klenba s lunetami. Tvrz stojí v objektu JZD a je dobře viditelná ze silnici procházející obcí.
4.9. 2003

historie

První zpráva o vsi Řenče pochází z r. 1379, z berního rejstříku Plzeňského kraje, kdy ji drželi Blahoslav, Havel a Litold. V r. 1412 se vyskytuje pouze Zdeněk z Řeneč. Zda byl synem některého z předchozích majitelů, nelze zjistit. Tento Zdeněk se stal zakladatelem rytířského rodu Řenečských z Řeneč. Měl čtyři syny, z nichž Petr a Zachař odešli z Plzeňska, Suda a Lvík se před r. 1444 oddělili a založili každý jednu větev rytířů Řenečských. Lvík

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Západní Čechy, Svoboda, Praha 1985, 20.4. 2005