Tvrz se připomíná r.1629. R. 1668 po požíru nechal Václav Záruba z Hustířan postavil raně barokní zámek. R. 1777 zámek znovu vyhořel. Byl obnoven a v této podobě se dochoval dodnes.
Graficke pismenko Kostelec nad Orlicí leží ve Východních Čechách na hlavní silnici Hradec Králové - Šumperk a na železniční trati Velký Osek - Hanušovice.
Ve městě můžeme ještě shlédnout Nový zámek, který je však pro veřejnost nepřístupný, v restituci byl vrácen původním majitelům, Kinským a byla zahájena jeho důkladná oprava.
V okolí můžemne navštívit řadu veřejně přístupných zámků, v Častolovicích, v Doudlebech nad Orlicí, v Rychnově nad Kněžnou, v Opočně a nebo nedalekou zříceninu hradu Potštejn.
5.1. 2006

historie

Kostelec nad Orlicí se poprvé uvádí na začátku 14. století, kdy Mikuláš z Potštejna daroval zdejší farní kostel klášteru Na Zderaze. R. 1316 je tehdejší ves zmiňována v souvislosti s odbojem části české šlechty proti králi Janu Lucemburskému. Tehdy zde byl opevněný kostel, který počátkem tohoto roku obléhali královi odpůrci. Městečko Kostelec nad Orlicí se poprvé uvádí až v r. 1358. Bylo vystavěno na návrší chráněném ze dvou stran přirozeným

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku /VI – Východní Čechy/ - Nakladatelství Svoboda 1984, 4.1. 2006