Novoměstská radnice byla založena ve 14. století jako výraz samosprávného postavení Nového Města v rámci pražských měst a je nedílně svázána s českou historií. Z radniční věže je hezký výhled na Karlovo náměstí, které nejrozlehlejší v Evropě.
© Milan Caha 03/2014
Graficke pismenko Na čtyřkřídlý areál radnice obepínající centrální dvůr je asi nejlepší pohled přímo z veřejnosti přístupné věže. Nejfotografovanějším je ale bezesporu křídlo otočené do Karlova náměstí – 42 m vysoká kamenná věž o šesti patrech s ochozem (na který vede 221 schodů) a nárožními věžičkami, spolu s vysokou sedlovou střechou a renesančními štíty dvoupatrové hlavní budovy uzavírá severovýchodní část největšího náměstí Česka. Zdobeným vchodem v tomto hlavním křídle se dostanete do nádherné dvoulodní vrcholně gotické prostrory (žebrové křížové klenby jsou svedeny do dvojice pilířů uprostřed) – radniční Mázhaus z let 1411-18.

historie

Věž radniční budovy z období let 1377 – 98 byla dokončena teprve až r. 1456, renesanční přestavba z dvacátých let 16 století. Zásadním zlomem bylo sjednocení Prahy pod Staroměstskou radnici – budova přechází pod trestní soud, pro který byla klasicistně přestavěna na začátku 19. stol. Renesanční vzhled byl restaurován v období let 1904-5. Národní kulturní památkou byl objekt prohlášen r. 1962. Asi největší proslulost si získala 30. července

Praha 2-Nové Město