Pro zvyšující se počet katolíků v Královských Vinohradech bylo nutno postavit nový kostel. Pozemek věnovala obec, vznikl spolek pro stavbu. Roku 1919 byla vypsána soutěž, kterou vyhrál návrh slovinského architekta Josipa Plečnika, inspirovaný středomořskými vzory. Stavba proběhla 1928-32.
Graficke pismenko Velice originálně řešený kostel stojí uprostřed náměstí Jiřího z Poděbrad. Josip Plečnik si sem v období let 1928-32 "odskočil" z Pražského hradu, aby zde vytvořil jednu z nejzajímavějších staveb novodobé architektury Prahy - katolický kostel Nejsvětějšího Srdce Páně. Byl zapotřebí, farní kostel sv. Ludmily přestával rostoucím Vinohradům stačit. Nejvíce asi zaujme věž chrámu - 42 m vysoká hranolovitá zvonice zabírající plnou šířku chrámu nese obrovský ciferník - okno o průměru 7,6m. Stavba leží na obdélném půdorysu o rozměrech 38 x 26m, fasáda s dekorativním obložením, vstupní průčelí má tři zvýrazněné portály. Báň s křízem uprostřed věže ...

turistické

V současné době radnice třetí pražské části pro tuto stavbu usiluje o získání statutu národní kulturní památky. To je hlavním předpokladem pro podání uvažované žádosti o zapsání chrámu do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Přijetí kostela mezi chráněné památky UNESCO je však značně nejisté - z části protože Česko má již těchto památek 12 (což je velmi vysoký počet), z části protože se v současné době pracuje zejména na pokusu o

Praha 3-Vinohrady