Zámek byl postaven na místě starší tvrze v období renesance. Kolem zámku je park, který založil hrabě Arnošt Emanuel Sylva-Taroucca. A v roce zde 1927 bylo téměř 2360 druhů vzácných rostlin. Dnes v zámku sídlí Botanický ústav AV ČR.
Průhonice - zámek
Graficke pismenko V okolí zámku je vcelku rozsáhlý park, jenž rozhodně stojí za prohlídku. Můžete v něm totiž najít mnohé vzácné a exotické zástupce z rostlinné říše. Pokud se vám bude zdát povědomý, bude to tím, že se poměrně často objevuje v nejrůznějších pohádkách.
Z Prahy přijedete autobusy 324 a 325 od stanice metra Opatov, nebo autem po dálnici D1, exit číslo 6.

historie

Průhonický zámek byl postaven v období renesance na místě starší tvrze. Na konci 19. století byl pseudorenesančně přestavěn. Nejstarší budovou je pravděpodobně románský kostel Narození Panny Marie, který byl postaven už roku 1187. I tento kostel byl na konci 19. století restaurován a připojen k východnímu křídlu zámku. Nejstarším a zároveň prvním dokladem o pěstovaných dřevinách v Průhonickém parku je tzv. "Předávací protokol" z roku 1927, který

19.8. 2003
    Nejstarší písemná zpráva o vsi pochází z r. 1270, kdy Zdislav a Oldřich z Průhonic byli jmenováni mezi purkrabími Pražského hradu. Existenci vsi a feudálního sídla v Průhonicích je ale třeba posunout asi o sto let zpět. Dosvědčují to dochované románské části kostelíka P. Marie z konce 12. století a starý nápis, zachovaný v kostele, připomínající datum vysvěcení r. 1187; kostel sám však pochází až z první poloviny 14. století. Stavebně historický

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Praha a okolí, 4.4. 2011

tvrz přestavěná na zámek