Zubrnická museální železnice

Velké Březno - Zubrnice
Železniční museum a zachovalý úsek trati Velké Březno - Lovečkovice - Verneřice/Úštěk, provozovaný příležitostně od 28. 10. 2010 společností Zubrnická museální železnice.
autor neuveden
Když se vydáte nad Zubrnici, najdete miniskanzen v místech bývalé železniční trati a stanice Zubrnice. Expozice mnoha drážních vozidel.
Mass, 11.8. 2003

turistické

V bývalé nádražní budově najdete muzeum zrušené železniční trati Velké Březno - Úštěk. Část je věnována i historii samotného skanzenu, včetně mnoha fotografií z natáčení filmů Páni kluci a Rebelové. Na kolejích nádražíčka na vás pak čekají různé staré motoráčky a vagóny. Nejunikátnější je ale sbírka různých kolejových vozítek - drezín. Pod nádražím je dobrá restaurace, která vyzdobená také různými exponáty se železniční tematikou.
    Internetman, 15.4. 2004

historie

Koncem sedmdesátých let začalo Okresní vlastivědné muzeum Ústí n.L. budovat skanzen lidové architektury v Zubrnicích. Počítalo se s využitím traťového úseku Velké Březno - Zubrnice jako muzejní železnice, která by dopravovala návštěvníky do skanzenu. Za tímto účelem muzeum obnovilo na nádraží v Zubrnicích manipulační kolej a provedlo opravu fasády staniční budovy. O trať se začal starat Kroužek přátel železnice založený v roce 1980. Značné