Původně gotické, později několikrát upravované rozsáhlé, až třípatrové podzemní sklepení pod domy historického centra Plzně založené roku 1295. Přístupná část v severovýchodním sektoru někdejšího hrazeného města.
Graficke pismenko Dnes rozsáhlé podzemí se rozrůstalo postupně s výstavbou gotické Plzně, založené okolo roku 1295. V jeden rozlehlý celek ale bylo spojeno až později. Jenotlivé (až třípatrové) sklepy, sloužící ke skladování potravin, propojily štoly aby tak vznikl 750 metrů dlouhý prohlídkový okruh v severovýchodní části systému. Podzemí mělo také jiné funkce – jednalo se zejména o odvodňovací štoly, ale i štoly vodu do města přivádějící. To se ukázalo jako velice důležité v okamžiku, kdy na počátku 16. stol. v Plzni vyschly studny. Těch totiž bylo v hradbami omezeném prostoru nadprůměrně mnoho, což narušilo hladinu spodní vody. Jakmile jedna vyschla, hned byla ...

Prohlídka Plzeňského historického podzemí
    OD 1.4.2009 VSTUP Z BUDOVY PIVOVARSKÉHO MUZEA – Veleslavínova 6, Plzeň Plzeňské historické podzemí – 50 minut Plzeňské historické podzemí, labyrint chodeb, sklepů a studní, byl pod plzeňským centrem budován již od 14. století a je neodmyslitelně spojen s historií i současností města. Labyrint prohlídkového okruhu je dlouhý téměř 800 metrů a seznamuje návštěvníky s historií i funkcemi Plzeňského historického podzemí. Díky svědectví

Plzeň-město  (PM)
    Plzeň