Významné poutní místo - v 9. stol. se zde údajně usadil křesťanský mnich, poustevník Ivan. Později zde vznikl benediktinský klášter. Kostel pochází z r. 1661, budovy kláštera dokončeny r. 1730. Klášter zrušen roku 1785.
výhled ze skály
Graficke pismenko Místo protíná nejstarší turistická trasa "cesta Vojty Náprstka" BEROUN - SV. JAN - KARLŠTEJN. Za kostelem je zvenčí přístupný pramen sv. Ivana, nad místem ční skála, ze které je nádherný výhled do údolí...

historie

Podle legendy se zde v jeskyni pod mohutnou skalní stěnou usadil koncem 9. století křesťanský mnich - poustevník Ivan. Později byl na tomto místě postaven benediktinský klášter. Od 16. stol. se stává poutním místem, v r. 1661 postaven na místě starého kostel nový. U něj stojí budovy bývalého kláštera, dokončené v r. 1730 . Klášter byl zrušen v r. 1785. Kostel má tři oltáře s bohatě zdobenými obrazy, sochy, uprostřed je náhrobek s ostatky

Beroun  (BE)
    Svatý Jan pod Skalou