Původně románský kostel z poslední třetiny 12. století byl přestavován goticky (kaple sv. Barbory a věž) a barokně (1747, zejména hřbitovní brána a vnitřní zařízení). Unikátně dochovaný gotický krov. Rozsáhlá rekonstrukce 2001 - 2005.
Kostel Všech svatých
© Luděk Pitter 05/2005
Graficke pismenko V obci Horšov, na rozhraní obce a Horšovské obory, stojí kostel Všech svatých, který je právě v rekonstrukci a nepřístupný. Hned vedle kostela je cesta procházející Horšovskou oborou. Obora je přístupná pouze po cestách, ale návštěvníky tam příliš rádi nevidí. V oboře je, dnes již zřícenina pavilonu (gloriet Annaburk). Obec Horšov dala jméno Horšovskému Týnu a její původní sláva je dnes již skutečně zašlá. V obci najdete ještě pozdně gotická sloupková boží muka, při cestě do Horšovského Týna kamenná boží muka, a na křižovatce cesty ze silnicí stojí čtvercová kaple z 19. stol.
21.7. 2003

Kostel lze navštívit po dohodě se správou Státního hradu a zámku v Horšovském Týně.
    15.12. 2011

historie

Dominantou Horšova je románský kostel Všech svatých, jehož stavba je v mnoha směrech pozoruhodná. Z nároží čtvercové románské lodi, jejíž zdivo je sestaveno z kamenných kvádrů, vystupuje štíhlá gotická věž. O presbytář s klenbou doplněnou dvojitě vyžlabenými žebry byl kostel doplněn ve třetí čtvrtině 14. stol. V následující stavební fázi získala svatyně boční kapli sv. Barbory s gotickými nástěnnými malbami z konce 14. a konce 15. stol. Znak

Procházka Z., Kondrys A., Horšovskotýnsko historicko-turistický průvodce (č.9), 1998., 21.7. 2003