Zámek vznikl přestavbou starší tvrze roku 1724 kterou provedl František Karel Vratislav z Mitrovic. Později zámek chátral až na drobné opravy z počátku 20. stol. Dnes je zámek veřejnosti nepřístupný.

Graficke pismenko Obec Zálší leží na Borkovických blatech jihozápadně od Soběslavi. Na jejím východním konci stojí zajímavá budova zámku s přistavěným kostelem. Jednopatrový zámek získal v 18. století barokní podobu a jednou stranou je obrácen do návsi. Kostel sv. Václava datovaný rokem 1640 býval součástí areálu již ve středověku jako zámecká kaple a je tudíž nejstarší zachovalou částí zámku.
Jiří Cukr, 12.7. 2003

historie

Poprvé objevujeme Zálší jako majetek Rožmberků v roce 1354. Přes Hozlauery z Hozlau ( 1541 – 1586 ) ho získal Jiří Vratislav z Mitrovic, který si tu pravděpodobně vystavěl menší renesanční tvrz. Ta byla roku 1724 přestavěna na barokní zámek, jak dokládá alianční erb Františka Karla Vratislava z Mitrovic a jeho manželky Marie Alžběty Kinské na fasádě budovy. Později však začal zámek chátrat, nebyl pravidelně obýván a až drobné rekonstrukce z

popis

Barokně upravená budova zámku, původní renesanční tvrze s kaplí sv. Václava a s přistavěným barokním kostelem Navštívení Panny Marie. Jádro sídla tvoří jednopatrová obdélná budova o rozměrech asi 15x18m. Fasády jsou členěny v přízemí lizénovými rámci, v patře pilastry, kolem oken jednoduché rámování. Za vstupem do přízemí na východní straně se rozkládá velká prostora zaklenutá křížovými klenbami, obdobně jako několik daších sousedních

Encyklopedie českých tvrzí, III.díl, nakl.Argo,kolekt.aut., Umělecké památky Čech,sv.čtvrtý, nakl.Academia,kolekt. aut., Jaroslav Špiroch , 29.7. 2009

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny