Zámek vznikl přestavbou starší tvrze roku 1724 kterou provedl František Karel Vratislav z Mitrovic. Později zámek chátral až na drobné opravy z počátku 20. stol. Dnes je zámek veřejnosti nepřístupný.
Graficke pismenko Obec Zálší leží na Borkovických blatech jihozápadně od Soběslavi. Na jejím východním konci stojí zajímavá budova zámku s přistavěným kostelem. Jednopatrový zámek získal v 18. století barokní podobu a jednou stranou je obrácen do návsi. Kostel sv. Václava datovaný rokem 1640 býval součástí areálu již ve středověku jako zámecká kaple a je tudíž nejstarší zachovalou částí zámku.
Jiří Cukr, 12.7. 2003

historie

Poprvé objevujeme Zálší jako majetek Rožmberků v roce 1354. Přes Hozlauery z Hozlau ( 1541 – 1586 ) ho získal Jiří Vratislav z Mitrovic, který si tu pravděpodobně vystavěl menší renesanční tvrz. Ta byla roku 1724 přestavěna na barokní zámek, jak dokládá alianční erb Františka Karla Vratislava z Mitrovic a jeho manželky Marie Alžběty Kinské na fasádě budovy. Později však začal zámek chátrat, nebyl pravidelně obýván a až drobné rekonstrukce z

popis

Barokně upravená budova zámku, původní renesanční tvrze s kaplí sv. Václava a s přistavěným barokním kostelem Navštívení Panny Marie. Jádro sídla tvoří jednopatrová obdélná budova o rozměrech asi 15x18m. Fasády jsou členěny v přízemí lizénovými rámci, v patře pilastry, kolem oken jednoduché rámování. Za vstupem do přízemí na východní straně se rozkládá velká prostora zaklenutá křížovými klenbami, obdobně jako několik daších sousedních

Encyklopedie českých tvrzí, III.díl, nakl.Argo,kolekt.aut., Umělecké památky Čech,sv.čtvrtý, nakl.Academia,kolekt. aut., Jaroslav Špiroch , 29.7. 2009