Klášter postavený snad již ve 12. století benediktiny z ostrovského kláštera jako filiální. Byl zničen husity na počátku roku 1421. Z kláštera se dochovaly jen výrazné terénní náznaky v blízkosti lesní cesty v býv. vojenském újezdu nad Hořejším Padrťským rybníkem.
Pohled na rozvaliny kláštera
Pravděpodobně hlavní loď kostela o velikosti 40x10m
Graficke pismenko Zbytky zříceniny teslínského kláštera je možné najít v Chráněné krajinné oblasti Brdy, přibližně v půlce vzdálenosti mezi vsí Teslíny a Horním Padrťským rybníkem, v bývalém vojenském újezdu. Zatímco ves Teslíny je částí obce Věšín (okr. Příbram), zbytky kláštera již leží v katastru obce Skořice (okr. Rokycany). Vhodným východištěm ke zřícenině jsou též obce Trokavec nebo Míšov.
28.5. 2003

historie

Hluboko v brdských hvozdech byl ostrovskými benediktiny ke konci 11. století založen filiální klášter Teslíny. Klášteru daroval Přemysl Otakar II. několik vesnic. Klášter i vsi zanikly na počátku husitských válek, patrně r. 1421. Dnes jsou zřetelné jen základy hlavní budovy.