V jádře renesanční zámek z přelomu 16. a 17. století. Vystavěn snad Thurzy či rodem Thökölyů. Za spišského biskupa dr. Karola Salbecka koncem 18. stol. upraven v letní sídlo biskupů. R. 1929 rozšířen dle projektu D. Jurkoviče.
východní část zámku od hlavní cesty
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko V jádře renesanční, později několikrát upravovaný zámek na okraji slovenské obce Spišský Štiavnik na horním toku řeky Hornád, ležící necelých 12 km jihovýchodně od Popradu.
Zámek samotný sice spadá pod obec Spišský Štiavnik, ale nachází se přibližně v polovině cesty mezi ním a obcí Betlanovce. V zámku je umístěno odborné učiliště a lze si jej tak prohlédnout pouze zvenčí. V bývalých hospodářských budovách před zámkem žije početná komunita cikánů a je třeba zde proto být opatrnější.

historie

Obec Spišský Štiavnik vznikla na místě starého benediktinského kláštera z přelomu 10. až 11. století. Poprvé se obec písemně zmiňuje v roce 1246 a její počátky jsou spojené se vznikem štiavnického opatství. Pod to spadalo celkem 13 obcí. Z těchto obcí bylo vytvořeno štiavnické zákupní panství. V roce 1539 panství získal do soukromých rukou Hieroným Laský. Po něm následoval nakrátko rod Thurzů a Ján Rueber. V letech 1579 až 1674 vlastnili

pověsti

Jednoduchá patrová stavba na půdoryse obdelníka s válcovými věžicemi v nárožích – typická forma kastelu (castello). Zámek je kryt vysokou valbovou střechou, která dělením vytváří dojem mansardové střechy. V ose stavby je na hřebeni střechy umístěna drobná věžička. Nad úrovní korunní římsy přechází oválné věžice v polygonální bedněné nástavby završené báněmi. Z jižního průčelí vystupuje v ose stavby mělký trojosý rizalit ukončený nad úrovní