První a nejstarší barokní kostel ve Vilniusu. První barokní stavba ve městě. Postaven v roce 1618. Kostel postaven jezuity. V 19. stol. připadl pravoslavné církvi. V r. 1915 přeměněn na Evangelickou luteránskou modlitebnu. Sovětskou armádou využíván jako sklad vína, pak zřízeno muzeum ateismu. R. 1991 navrácen jezuitům.
Kostel sv. Kazimíra v hlavním městě Litvy, Vilniusu.
© Pavel Vítek 06/2015

Graficke pismenko Litva je největší ze tří pobaltských zemí na jihovýchodním pobřeží Baltského moře. Hlavním městem Litvy je Vilnius. Litva má přibližně 3 mil. obyvatel. Kostel sv. Kazimíra najdeme ve Vilniusu na náměstí Rotušė, Radničním náměstí, asi 100 m východně od Vilniuské radnice a 30 m severně od Paláce Abramavičiai, kde v současnosti sídlí Vilniuská konzervatoř.

historie

Jedná se o první a nejstarší barokní kostel ve Vilniusu. Je jedním z prvních příkladů barokních staveb ve městě. Její prostorová skladba a fasáda byla navržena podle slavného kostela Il Gesů v Římě. Postaven byl v roce 1618. Stavba kostela začala v roce 1604 na památku svatého knížete Kazimíra Jagelonského. Kostel postaven jezuity. Stavba dokončena v roce 1616, design interiéru pak dokončen v roce 1618. Při požáru kostela v roce 1749 došlo k

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny