Vznik tzv. "zámečku" souvisí s podnikatelem Karlem Lowem. Objekt byl postaven v roce 1922 jako jeho venkovské sídlo. V roce 1945 přešel do majetku státu. Dnes patří soukromě firmě a slouží k bydlení.
Západní křídlo
Graficke pismenko Henčov se připomíná poprvé v roce 1356 a od počátku je majetkem města Jihlavy. Proto zde žádné šlechtické sídlo ani nevzniklo. Textilní podnikatel Karel Low, který měl své sídlo v sousedním Heleníně, vlastnil v Henčově rozsáhlé pozemky a měl zájem, aby i zde byla jako součást zřízené obory vybudována rezidence ve stylu anglických venkovských šlechtických sídel. Tento zájem vyplýval z jeho veliké touhy stát se šlechticem. "Zámek" byl postaven v roce 1922 podle plánu význačného anglického architekta Charlese F. A. Voyseye. Je to zčásti patrová trojkřídlá budova, jehož centrální vstupní budova je obrácena k severu. K ní se na ...
Dohňanský Dušan ; zdroj : F.Musil - Neznáme zámky Moravy a Slezska, 2.8. 2020
    přestavěno