kostel sv. Olafa

Faerské ostrovy, Dánsko
Středověký kostel sv. Olafa na Faerských ostrovech. Dnešní obecní kostel, byl postaven již roku 1110. Ve středověku byl oficiální katedrálou Faerských ostrovů. Sloužil jako sídlo katolického biskupa. Na kostele proběhly dvě rekonstrukce. Největší opravy v letech 1962 až 1967.
Kostel sv. Olafa na dánských Faerských ostrovech.
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Na půli cesty z Dánska na Island, uprostřed severního Atlantiku, leží Faerské neboli Ovčí ostrovy. Z celkových 18 ostrovů jsou 4 nejlidnatější spojené mosty či tunely. Katedrálu sv. Magnuse najdeme na jihu ostrova Streymøy, 11 km jižně od hlavního města Tórshavenu po silnici, nebo 9 km pěšky. U staré farma Kirkjubøur stojí kostel sv. Olafa.

historie

Kostel sv. Olafa je středověký kostel v obci Kirkjubøur na ostrově Streymøy na Faerských ostrovech. Ólavskirkjan, dnešní obecní kostel, byl postaven již roku 1110. Ve středověku byl oficiální katedrálou Faerských ostrovů a také pohřebním místem biskupů a dalších významných osob. Až do reformace sloužil jako sídlo katolického biskupa.

popis

Na kostele sv. Olafa proběhly dvě rekonstrukce. Nejvíce opravami a restaurátorskými pracemi prošel v letech 1962 až 1967. Při první byla přestavěna okna, aby vypadala více goticky a při druhé byly složitě vyřezávané lavice odvezeny do Národního muzea v Kodani. Také tady bývalo cihlami obezděné malé okno u vchodu. V době, kdy byla na ostrovech lepra, tudy naslouchali nemocní bohoslužbě. Dnes už je okno zazděné. Moderní oltářní obraz vytvořil roku

Dánsko