5200 let stará neolitická hrobka chodbového typu na vrcholu kopce Seefin v pohoří Wicklow. Kamenná mohyla s chodbou a pohřební komorou. Strop komory odstraněn hledači pokladů. V r. 1931 proběhl archeologický výzkum bez nálezů.
Severní strana hrobky s otvorem chodby.
Graficke pismenko V severozápadní části pohoří Wicklow je ve stejnojmenném hrabství kopec Seefin (622 m n. m.) s významnou megalitickou hrobkou na vrcholu. Hrobka je volně přístupná. Štíhlejší osoby se mohou protáhnout úzkou chodbou do pohřební komory. Jinak je možno sestoupit do komory shora. Hrobka se nachází v Národním parku Wicklow Mountains. S tím souvisí zákaz rozdělávání ohně. Předmětem ochrany jsou horská rašeliniště, ta pokrývají všechna irská pohoří. Lesy v nižších polohách nejsou do národního parku zahrnuty. Stanování na dvě noci je výslovně povoleno kdekoli s výjimkou údolí Glendaloughu v centrální části pohoří. Tábořiště má být alespoň 400 m od silnic ...

historie

Megalitická hrobka na vrcholu kopce Seefin patří do skupiny tzv. chodbových hrobek (passage tombs). Radiokarbonová metoda je klade do období neolitu 3200 př. n. l. Nejznámější hrobkou tohoto druhu je Newgrange v hrabství Meath. V Irsku je registrováno celkem 1445 megalitických hrobek, z toho 231 (16%) náleží chodbovému typu. Kromě chodbových hrobek jsou v Irsku k vidění také portálové hrobky (portal tombs/dolmens, například hrobka Leganny v

Pavel Semple, zdroj: (časopis Archaeology Ireland, Spring 2019, M. O’Sullivan, L. Downey, Court Tombs a https://www.archaeology.ie/archaeological-survey-ireland), 30.7. 2020

popis

Nepravidelně kruhová kamenná mohyla hrobky má průměr 24-26 m a výšku 3 m. Její obvod vymezuje dobře zřetelný obrubník z velikých balvanů. Ty částečně chybějí na západní a východní straně. Na severní straně je otvor 7 m dlouhé chodby. Její boční stěny jsou postaveny ze stojících plochých balvanů. Klenbu tvoří kamenné překlady. Chodba je nízká a úzká. Na dvou bočních balvanech mají být patrné ukázky megalitického umění v podobě rytin. Na konci

megalit, menhir
    Irsko