Hrad, v podstatě opevněný palác v podobě malého francouzského kastelu. Postaven na umělé terase nad jezerem Lough Derg mezi lety 1219 a 1232 Janem Maršálem. Později střídal majitele a nájemníky. V novověku patřil Butlerům. Nejpozději od pol. 17. stol. pustý.
Hrad od SZ.
Graficke pismenko Zřícenina hradu Terryglass a stejnojmenná vesnice leží v odlehlé západní části hrabství Tipperary na východním břehu jezera Lough Derg. Jezerem protéká největší irská řeka Shannon. Hrad stojí na soukromém pozemku a v současnosti je veřejnosti nepřístupný.
3 km severně od hradu, na protějším břehu jezera, je zámek ve městě Portumna. Na Shannonu fungují půjčovny motorových lodí k rybolovu a sjíždění řeky. Vesnice Terryglass má na jezeře přístav.
26.7. 2020

historie

Osada Terryglass vznikla u keltského kláštera založeného sv. Kolumbem v 6. stol. Hrad byl postaven mezi lety 1219 a 1232 mimo vesnici tak, aby z něj bylo vidět na jezero. Oblast v té době patřila Janu Maršálovi. Jan byl příbuzným slavného Viléma Maršála (Vilémův život - viz historie hradu Goodrich). Podle písemné zmínky z roku 1219 neměl Jan Maršál v Terryglassu hrad. V roce 1237 mu byl ale vrácen jeho zdejší kamenný dům (hrad) Tyringlas, který

popis

Hrad Terryglass je miniaturní verzí francouzského kastelu. Je to v podstatě jen opevněný obdélný palác o stranách 10,7 x 18,1 m. Ve všech jeho nárožích stojí válcové flankovací věže. V Irsku je malá skupina hradů z 13. stol. s tímto půdorysem. Kromě Terryglassu do ní náleží také hrady Carlow (hrabství Carlow), Ferns (hrabství Wexford) a Lea (hrabství Laois). Pozdější možné napodobeniny této skupiny jsou Enniscorthy v hrabství Wexford a tvrz

Irsko