katedrála sv. Magnuse

Faerské ostrovy, Dánsko
Katedrála sv. Magnuse je zřícenina katedrály nebo též nedokončená katedrála. Stavbu začal biskup Erlendur na přelomu 13. a 14. století. V roce 1772 kamenná lavina zničila západní stěnu. Dnes se pozůstatek stavby opět upravuje. Největší a nejkrásnější středověká stavba na Faerských ostrovech.
Katedrála sv. Magnuse na Faerských ostrovech, které patří k Dánsku.
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Na půli cesty z Dánska na Island, uprostřed severního Atlantiku, leží Faerské neboli Ovčí ostrovy. Z celkových 18 ostrovů jsou 4 nejlidnatější spojené mosty či tunely. Katedrálu sv. Magnuse najdeme na jihu ostrova Streymøy, 11 km jižně od hlavního města Tórshavenu po silnici nebo 9 km pěšky. U staré farmy Kirkjubøur stojí zbytky katedrály sv. Magnuse.

historie

Katedrála sv. Magnuse je zřícenina katedrály, nebo též „nedokončená katedrála“, ve vesnici Kirkjubøur na ostrově Streymoy na Faerských ostrovech. Ruiny jsou největší středověkou budovou na Faerských ostrovech. Magnuskatedralurin, kostel známý též jako Múrurin, začal stavět biskup Erlendur na přelomu třináctého a čtrnáctého století, ale vypukly spory a stavba se zastavila. V únoru 1772 se na ni zřítila kamenná lavina a zničila západní stěnu.

Dánsko