kostel sv. Marie

Írán, Hamadán
Kostel sv. Marie v Hamadánu postaven koncem 19. století. Jde o kostel křesťanský ve správě ázerbájdžánské církve. I když jde o nemuslimský svatostánek, státem je povolen a chráněn. V Íránu existuje značná ázerbájdžánská menšina.
Kostel sv. Marie v Hamadánu v Íránu
© Pavel Vítek 06/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu, hlavní město provincie Hamadán. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Iránem. Hamadán je považován za nejstarší město v Íránu a i za jedno z nejstarších měst na světě. Jeho vznik se datuje někam do období mezi 4. tisíciletím př. n. l. a rokem 1100 př. n. l. Kostel sv. Marie najdeme asi 500 m severovýchodně od centra města, od náměstí Imáma Chomejního, nedaleko od vykopávek staré Ekbatany.

historie

Kostel sv. Marie v Hamadánu byl postaven koncem 19. století. Jde o kostel křesťanský a je ve správě ázerbájdžánské církve. V Íránu existuje velká ázerbájdžánská menšina. I když jde o nemuslimský svatostánek, státem je povolen a prý i chráněn. Ale časté požáry zachvátili v celé zemi několik modliteben, patřící náboženským menšinám. Kostel v Hamadánu nebyl výjimkou. Požár ale nezpůsobil vážné škody. Dál funguje jako centrum Ázerbájdžánské církve v

Írán