Židovský hřbitov ve Velharticích byl zřízen v roce 1858 a poslední pohřeb byl uskutečněn za války v roce 1941. Nachází se zde celkem 59 zachovalých klasicistních náhrobků a dva sloupy jako pozůstatek průjezdné márnice.
Židovské osídlení je doloženo ve Velharticích od 17. století, o sto let později žily pouhé tři rodiny (1723). Teprve na konci následujícího, 19. století, roku 1880 zde žilo 53 Židů. Pak už jen klesal, r. 1900 40 osob, r. 1930 18 osob. Hřbitov je bezpečně doložen až v roce 1858 a ze stejného roku pocházejí i nejstarší náhrobky. Poslední pohřeb se zde konal roku 1941. Celkem se na hřbitově nachází celkem 59 náhrobních stél a také dva sloupy za vstupem, pozůstatek průjezdné márnice. Také je zde památník na památku čtyřiadvaceti umučených nacisty. Leží jihozápadně od městečka, nedaleko silnice do Stojanovic. Je poměrně zachovalý ale nepřístupný.
Martin Prudký podle http://zidovskehrbitovy.wz.cz/, Židovské památky v Čechách a na Moravě - J. Fiedler, http://www.zanikleobce.cz/index.php?detail=1444741, 11.7. 2020
    židovské památky
     Klatovy  ( KT)