V centru Hamadánu se nachází ruiny médského hlavního města. Ruiny odkryty pouze částečně. Ekbatany nazývány prvním perským hlavním městem. Většina nálezů je uložena v muzeu, součást archeologického areálu.
Vykopávky médského hlavního města Ekbatany v Hamadánu v Íránu.
© Pavel Vítek 05/2016
Graficke pismenko Hamadán je město v Íránu, hlavní město provincie Hamadán. Nachází se 320 km jihozápadně od Teheránu a 320 km východně od hranic s Iránem. Hamadán je považován za nejstarší město v Íránu a i za jedno z nejstarších měst na světě. Jeho vznik se datuje někam do období mezi 4. tisíciletím př. n. l. a rokem 1100 př. n. l. Ruiny a vykopávky médského hlavního města Ekbatany najdeme asi 1 km severovýchodně od centra Hamadánu, náměstí Ajatolláha Chomejního na malé vyvýšenině.

popis

V centru Hamadánu se nachází ruiny médského hlavního města a později i jednoho ze dvou hlavních měst achajmenovské říše. Pahorek, kde se nacházejí zasypané ruiny, byl odkryt pouze částečně. Vykopávky města se datují už do doby médské, tj. 7. – 6. století př. n. l. Ekbatany bývají nazývány prvním perským hlavním městem, po vytvoření persko-médské unie se staly letním hlavním městem achajmenovské říše. V 7. století padly do rukou Arabů, ve 12. a

brána, opevnění
    nepatrné zbytky zdí