hradby středověkého Baku, Staré město Baku, Ichery Sheher
Z velké části zachované středověké kamenné hradby starého města hlavního města Azerbajdžánu Baku, zapsaného v UNESCO. Vystavěny v l. 1138-39 za šáha Shirvanshaha Manuchohra III. Hradba vysoká 8- 2, o síle 3,5 m, je doplněna o cimbuří, množství bašt a dvě hlavní brány.
Vnitřní pohled na bránu pod palácem
© Jan P. Štěpánek 08/2019
Graficke pismenko Zachovalé a zrekonstruované kamenné hradby historické jádra Baku, hlavního města Azerbajdžádnu. Jádrem Baku, důležitého přástavního města na břehu Kapsického moře a střediska reginou, je zachovalé tzv. staré město (místními nazývané Ichery Sheher) s množstvím křivolakých uliček, mešit, palácem a obkroužené kamenným prstencem hradeb, které je právem zapsáno na seznamu UNESCO.
Hradby si lze jako turista volně prohlédnout, průchozí jsou i původní městské brány. Na přímořské straně je součástí opevnění i známá tzv. Panenská věž.
Staré město nabízí turistům a návštěvníkům velké množství hotelů, apartmánů, kaváren, barů a restaurací zakomponovaných stylově do historické zástavby. Jádro města dýchá autenticitou, avšak nabízí návštěvníkům veškerý komfort, který požadují v 21. století.

historie

Hradby kolem starého města začaly být budovány v letech 1138 - 39 z příkazu šáha Shirvanshaha Manuchohra III. Později za Shirvanshaha Akhsitana I. k hlaví hradbě přibyla i zeď druhá, parkánová. Ta byla zničena a rozebrána během obsazení Azerbajdžánu Ruskem v 19. století. V 19. století bylo opevněné město Baku považováno za důležitou pevnost při Kaspickém moři. Hlavní hradba doplněná o pravidelně rozestoupené půlkruhové bašty přežila do

Jan P. Štěpánek s využitím en.wikipedia.org, 29.6. 2020
    brána, opevnění