Kaplička pod vrcholovou skalou hory Březník nad Hartmanicemi. Místo spojeno se svatým Vintířem (Günther), poustevníkem, původně bavorským šlechticem, který zprostředkovával spojení mezi Čechami a Bavorskem.
Na vrcholu Březníka (1006 m n. m.) je kromě kapličky sv. Vintíře s pramenem také žulová skála s tesanými schody.
mapa 1:50 KČT č. 64, 4.5. 2003

historie

Pod vrcholem měl v 11. století poustevnu benekdiktinský mnich Vintíř (Günther), pocházející z duryňského panovnického rodu. Svou aktivitou byl spjatý s Břetislavem I. Vintíř se zúčastnil jednání mezi císařem Jindřichem III. a českým knížetem Břetislavem I. Zemřel v pousteně roku 1045 a pohřben je v břevnovském klášteře. Pověsti o jeho vyzvědačství ve prospěch německé strany nejsou historicky doloženy. Kaplička pod vrcholem byla obnovena roku

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.