San Marino nejstarší republika na světě. Historická zástavba jen na kopci. Tři pevnosti. Na náměstí Piazza della Liberta sídlí vláda. Sanmarinská bazilika z roku 1826. Stojí na základech staršího kostela.
San Marino
Monte Titano
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Republika San Marino leží v italském vnitrozemí. Je vzdálena asi 20 km jihozápadně od turistického centra Rimini, ležícího u Jaderského oře. Rozkládá se na 61 km2 a žije zde přibližně 32 tisíc obyvatel. Hlavní město je San Marino

historie

San Marino, oficiálně: Republika San Marino. Italsky zní plný název Serenissima Repubblica di San Marino, Nejvznešenější republika San Marino. Jedná se malý jihoevropský stát, ze všech stran obklopený Itálií. San Marino je pravděpodobně nejstarší stále existující republikou na světě. Bylo údajně založeno v roce 301. Oficiálně se jako den založení udává 3. září. Leží v italském vnitrozemí, nedaleko turistického centra Rimini. Hospodářství země

San Marino