První záznam o radnici pochází z r. 1597. Původní renesanční budova byla klasicistně přestavěna v r. 1804, kdy také vznikl boční trakt. Dnes je stavba kulturní památkou.
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Jimramov (dříve Ingramycz, Gymramow, německy Ingrowitz) je městys ležící po stranách zemské hranice Čech a Moravy, přičemž jádro městyse leží na území Moravy. V Jimramově se nachází mnoho památek a historické jádro je městskou památkovou zónou. K nejvýznamnějším dominantám patří zámek, kostel Narození Panny Marie a evangelický kostel. K výrazným stavbám centra patří také radnice, v níž je možné se ubytovat.

historie

Parcelu po vyhořelém Michkovském gruntu získala obec roku 1590. První záznam o radnici pochází z roku 1597. V přízemí budovy byl od roku 1600, pak ještě v roce 1700, hostinec. V roce 1750 měla radnice kromě hlavních vrat ještě další tři vchody, kde byly od počátku masné krámy. V roce 1800 byla vedle hlavních vrat již pouze jedna další vrata, kterými se vcházelo k masným krámům, jež byly kolem roku 1900 zrušeny. Původní renesanční budova byla

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.jimramov.cz a další, 19.7. 2020
     Žďár nad Sázavou  (ZR)