Současná usedlost byla postavena počátkem 20. stol. na místě, kde údajně stávala tvrz a později kapitulní statek. Stavba vznikla pro rolníka Františka Hudce podle plánů stavitele Josefa Bracha z r. 1900. Od r. 2002 kulturní památka ČR.
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Hanácká obec Příkazy leží mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti řeky Moravy, kde je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. V centru obce se nachází, dnes již vzácné dva hanácké žudry, několik venkovských usedlostí a hanácký skanzen. Z toho důvodu je část obce také prohlášena vesnickou památkovou rezervací. Zajímavou stavbou je usedlost č.p. 44 stojící v SZ části obce při vedlejší komunikaci, kolmé k návsi. Je to také místo, kde údajně stávala tvrz a později kapitulní statek.

historie

První písemné zmínky o Příkazích pocházejí z roku 1250. Původně patřila vesnice několika drobným šlechticům a podle pověsti zde stávala i tvrz. Postupně Příkazy přecházely do majetku církve a od roku 1368, již celá ves, náležely olomoucké kapitule, která měla údajně na místě tvrze založit kapitulní dvůr. Za místo domnělé tvrze a pozdějšího dvora je pokládána lokalita, na níž dnes stojí venkovská usedlosti č.p. 44. Kromě pověsti tomu nasvědčuje

Luděk Vláčil - zdroj:https://www.pamatkovykatalog.cz, https://www.prikazy.cz/historie a další, 4.6. 2020

popis

Průčelí mohutného patrového statku se sýpkami v půdních prostorách je obráceno k místní komunikaci. Do areálu se vjíždí mohutnou branou obrácenou k návsi. Součástí stavby jsou hospodářské budovy obklopující obdélný dvůr. Původně k nim patřila dnes již neexistující špaletová stodola z r. 1851, která stávala na hraně terasy nad potoční nivou. Usedlost je kvalitním dílem místního stavitele, které dokládá pozvolné pronikání městského slohu do

Olomouc  (OL)
    Příkazy