žudr

malý žudr č. p. 26
Na katastrální mapě obce Příkazy z r. 1834 je zakresleno 33 žudrů, z nichž se dodnes zachovaly pouze dva. Jedním z nich je tzv. malý žudr č.p. 26 z 18. století. Od r. 1958 je kulturní památkou ČR.
© Luděk Vláčil 06/2020
"Přikazê só starobêló hanáckó dědinó" Obec Příkazy leží mezi městy Olomouc a Litovel v blízkosti řeky Moravy, kde je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví. V centru obce se nachází, dnes již vzácné, dva hanácké žudry, několik venkovských usedlostí a hanácký skanzen. Z toho důvodu je část obce také prohlášena vesnickou památkovou rezervací.
Tzv. Malý žudr z 18. století s usedlostí č.p. 26 se nachází v severní frontě středové části návsi nedaleko obecního úřadu. Do ulice je dům tradičně otočen podélnou stranou s charakteristickým žudrem. Zezadu přiléhá k obytné části mladší hospodářské křídlo s náspím.
Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz a další, 4.6. 2020

historie

První písemná zmínka o Příkazech je z roku 1250. Na katastrální mapě obce z roku 1834 je zakresleno 33 žudrů, ale dodnes se zachovaly pouze dva. Žudr je patrový výstupek, který se skládá ze spodní zaklenuté části a horní části, kde je sýpka. Tento rizalit se stavěl před průčelím hanáckých domů. V období od 2. poloviny 18. století do 1. poloviny 19. století byly žudry na Hané velmi rozšířeny a byly typickou součástí selského gruntu. Dnes se

Olomouc  (OL)
    Příkazy