Barokní zámek vzniklý spolu se dvorem někdy po vypálení Přízřenic Švédy, ke kterému došlo v roce 1645. Jeho přímý vznik je spojován s proboštem svatopetrské kapituly v Brně Janem Matyášem Thurnem. Až do roku 1948 plnil hlavně funkci sídla správy dvora. Dnes je celý dvůr i se zámkem soukromým majetkem.
Krátké zámecké křídlo s arkádou
Graficke pismenko Přízřenice jsou poprvé doloženy až v roce 1465 jako majetek kapituly sv. Petra v Brně. Tamní dvůr se zámkem byl pravděpodobně založen po vypálení vesnice Švédy, ke kterému došlo v roce 1645. Církevním majetkem byl zámek v podstatě až do roku 1948. Téměř po celou dobu to ale bylo jen sídlo dvora. Příslušníci kapituly a později biskupství zde pobývali jen zřídka. Přesné datum stavby zámku není známo, ale nejčastěji je jeho vznik spojován s Janem Matyášem Thurnem, který byl proboštem svatopetrské kapituly v letech 1709 - 1746. V roce 1777 se Přízřenice staly biskupským statkem, plně však svrchovanost kapituly nad Přízřenicemi zanikla až v roce ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 2.6. 2020
     Brno-město  (BM)