Loggia dei Lanzi

Itálie, Florencie
Lodžie postavena v letech 1376 – 1382. Jde o sochařskou galerii antického a renesančního umění pod širým nebem. Má podobu otevřené haly. Vystavené sochy jsou kopie. Nejproslulejší socha je Perseus s hlavou Medúzy a Únos Sabinek.
Loggia dei Lanzi na Piazza della Signoria vedle Palazzo Vecchio v italské Florencii
© Pavel Vítek 05/2001
Graficke pismenko Florencie, italsky Firenze, je metropole italského Toskánska, ležící na řece Arno. Najdeme ji 280 km severozápadně od Říma, 95 km východně od Livorna, které leží na pobřeží Ligurského moře a 160 km západně od Rimini na pobřeží Jaderského moře. Okolo Florencie vede dálnice A1 vedoucí ze severu Itálie do Říma a Neapole. Loggia dei Lanzi je galerie pod širým nebem a najdeme ho na Piazza della Signoria vedle Palazzo Vecchio.

historie

Lodžii nechala postavit v letech 1376 - 1382 florentská městská rada, signoria, pro audience a slavnostní příležitosti. V 16. století za vlády rodu Medici byla stavba nazvána podle lancknechtů, kteří tu stávali jako velkovévodská stráž. Stavba Loggie je v ostrém kontrastu s přísnou architekturou Palazzo Vecchio. Jedná se o sochařskou galerii antického a renesančního umění pod širým nebem. Se svými širokými oblouky se otevírá na náměstí Piazza

popis

Loggia dei Lanzi známá také jako Loggia della Signoria, je malá galerie pod širým nebem u Palazzo Vecchio. Lodžie má podobu otevřené haly s křížovou klenbou a sloupy s nápodobou korintských hlavic. Roku 1583 byla na její střeše zřízena visutá zahrada. Dnes tu je kavárna, přístupná pouze pro návštěvníky galerie Uffizi. Časem se Loggia dei Lanzi stala výstavní galerií podobně jako celé radniční náměstí. Většina vystavených soch jsou však kopie,

Itálie
    Toskánsko