kostel sv. Štěpána Krále

kostol sv. Štefana Kráľa, Vítkovce
Původně románská stavba z poloviny 13. století byla goticky, renesančně a barokně upravena. Současná podoba je výsledkem přestavby z 2. poloviny 19. století. V letech 1999-2006 byl zchátralý kostelík zrekonstruován, přičemž proběhl i odborný výzkum.
kostelík sv. Štěpána krále
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Osada Vítkovce je místní částí obce Kuzmice ležící na západním Slovensku v Nitranském kraji v okrese Topoľčany. Nejvýznamnější stavbou osady byl odedávna kostelík sv. Štěpána krále, jenž se zachoval dodnes. Chrám je přístupný jednou ročně během bohoslužby na svátek sv. Štěpána Krále. V jeho blízkosti stojí zámek (kaštieľ) z 19. století. Původně zde stával ještě menší a skromnější zámek (kúria), který však byl konce 20. století zbořen. K zajímavostem patří událost ze dne 2. února 1710, kdy se na polích u Vítkovců odehrála bitva mezi kuruckým oddílem a císařským vojskem.

historie

Doba vzniku stavby se různí. Podle vizitace z roku 1755 byl na gotickém oltáři nalezen nápis 1112. Tento letopočet byl také dříve spojován se vznikem stavby. Někdy bývá dokonce vznik chrámu připisován učedníkům sv. Cyrila a Metoděje. Podle odborných výzkumů však kostelík sv. Štěpána Krále vznikl zřejmě někdy v polovině 13. století jako nevelká jednolodní románská stavba s apsidou (zřejmě půlkruhového tvaru). Stavitelem mohl být Vítko, syn

Luděk Vláčil - zdroj: http://apsida.sk a další, 27.5. 2020
    Slovensko