zámek Lány

Čtyřicet Lánů
Klasicistický zámek vybudovaný po roce 1820 za arcibiskupa arciknížete Rudolfa Jana pro potřeby vrchnostenské správy svitavského panství. Majetkem arcibiskupství zůstal zámek až do znárodnění v roce 1948. Tehdy tam město Svitavy umístilo mateřskou školku, která je tam i v současné době.
Hlavní západní průčelí zámku
Graficke pismenko Lány, dnes část města Svitavy, vznikly v polovině 13. století v souvislosti s kolonizací Svitavska a založením města Svitavy olomouckým biskupem Brunem ze Šaumburka. Poprvé jsou doloženy v roce 1360 za Ješka z Vysoké. Centrum správy svitavského panství bylo od 16 století soustředěno na Mírově. Až v roce 1775 byla správa umístěna v Lánech přičemž prvním správcem nového úřadu byl význačný moravský topograf Franz Josef Schwoy. Pro potřeby tohoto úřadu byl někdy po roce 1820 za arcibiskupa Rudolfa Jana vybudován prostý klasicistický zámek, tehdy jednopatrová obdélniková budova krytá sedlovou střechou. Majetkem olomouckého arcibiskupství byl zámak až do ...
D. Dohňanský, zdroj: F.Musil - Neznámé zámky Moravy a Slezska, 26.5. 2020
    přestavěno