komplex Khazrati Imam

Uzbekistán, Taškent
Nejstarší budovy v komplexu Khazrati Imam pocházejí z 16. století. Skládá se z několika mešit, islámské školy, mauzolea a knihovny. U mauzolea stojí Tamerlánova krypta objevená v roce 1963. Součástí komplexu je budova Islámské univerzity Al-Bukhari. Historické budovy komplexu zrekonstruovány roku 2007.
Komplex Khazrati Imam v uzbekistánském Taškentu.
© Pavel Vítek 09/2010
Graficke pismenko Komplex Khazrati Imam leží v Taškentu, hlavním městě středoasijské republiky Uzbekistán. Komplex najdeme 5 km severovýchodně od centra Taškentu ve čtvrti Olmazar, na ulici Karasaray.

historie

Nejstarší budovy v komplexu Khazrati Imam pocházejí z 16. století. Komplex byl pojmenován po islámském učenci z 10. století, jednom z prvních a vysoce vážených imámů Abu Bekra Al-Kaffala Al-Kabira Aš-Šaši. Ten se stal po smrti v roce 976 islámským světcem. Architektonický komplex Khazrati Imam je vrcholem historie Taškentu a islámským centrem. Skládá se z několika mešit, islámské školy, mauzolea a knihovny se spoustou rukopisů staroasijských

Uzbekistán