Obec Rudice, po jejíž tvrzi nezůstaly žádné pozůstatky, se připomíná v roce 1350, kdy ji získává Herald z Kunštátu a Lysic. Vladyka Jakub z Rudice ji koupil v roce 1414 a na tamním dvorci žil 40 let. Byl také držitelem erbu, který je dnes znakem obce. Věžovitá tvrz byla zbořena v roce 1869.
Čp. 12 od jihu, v jehož zahradě tvrz stávala
Graficke pismenko Nejstarší část budoucí Rudice, zvaná Dědina, je datována roku 1247. Vlastní obec se připomíná ale až v roce 1350, kdy ji i s tvrzí získává Herald z Kunštátu a Lysic. Roku 1353 byla rozdělena mezi několik majitelů, z nichž se roku 1365 po ní píše Jan Dupník a roku 1376 Ješek. V roce 1414 koupil rudický majetek Jakub z Rudice a na rudickém dvorci žil 40 let. Byl také držitelem erbu, který je dnes znakem obce. Pak se majitelé střídali a roku 1556 byla ves připojena k Rájci. Tvrz jako taková se v podstatě neuvádí, ale mapa stabilního katastru z roku 1826 zobrazuje na návsi čytřhrannou budovu o půdorysu přibližně 7 x 5 ...
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí; publikace Moravský kras 2004, vydavatelství Audy, 25.5. 2020
    zaniklý
     Blansko  (BK)