Zvonice byla postaven na návsi vedle kamenného kříže z r. 1821. Ke stavbě pravděpodobně došlo nejdříve kolem poloviny 19. století. V r. 2002 byla provedena oprava fasády. Zvon ze zvonice je symbolicky zobrazen na obecním znaku jako zlatý zvonek na krku beránka.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Hanácká obec Olbramice, do r. 1925 Obranice, se nachází v okrese Olomouc. Olbramicemi ležícími při okraji přírodního parku Terezské údolí prochází cyklotrasa 6247. V obci jsou dvě drobná sakrální kamenná díla zařazená do seznamu kulturních památek: sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého a kříž z r. 1821. K větším církevním stavbám patří zvonice a kaple sv. Víta z r. 1937.

historie

Kdy byla u kamenného kříže z r. 1821 stojícího na návsi v Obranicích (dnes Olbramice) postavena současná zvonice není známo. Ke stavbě zřejmě došlo nejdříve kolem poloviny 19. století. Na císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy z r. 1834 je zaznačen pouze kříž. Na II. a III. vojenském mapování není zástavba na návsi dostatečně zřetelná. V roce 2002 byla provedena oprava fasády. Zvon z barokní zvonice je dnes symbolicky zobrazen

Olomouc  (OL)
    Olbramice