Kaple vznikla v letech 1936-1937 podle plánů stavitele Jaroslava Křupky, rodák z Olbramic. O vybudování kaple se zasloužila rodina Zapletalova, v jejímž vlastnictví byla stavba až do r. 1997, kdy byla předána do majetku obce Olbramice. V r. 2002 proběhla celková rekonstrukce.
kaple sv. Víta v Olbramicích
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Malá hanácká obec Olbramice, dříve Obranice, se nachází v okrese Olomouc. Olbramicemi ležícími při okraji přírodního parku Terezské údolí prochází cyklotrasa 6247. V obci jsou dvě drobná sakrální kamenná díla zařazená do seznamu kulturních památek: sloup se sochou sv. Jana Nepomuckého a kříž z r. 1821. K větším církevním stavbám patří zvonice a kaple sv. Víta z r. 1937.

historie

V roce 1911 onemocněl syn Ludmily a Jana Zapletalových, křtěný Vítězslav (Vít), záškrtem a v den sv. Víta byl ve tři hodiny ráno v beznadějném stavu odvezen do nemocnice v Olomouci. Ludmila s dcerami Boženou a Marií se modlily za jeho uzdravení v olomouckém kostele u kapucínů. Po vykonání svaté zpovědi a svatého přijímání přislíbila Ludmila Pánu Bohu, že když ji zachrání syna, postaví v Olbramicích kapličku. Poté šla s otcem do nemocnice. Hned

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.olbramice.cz a další, 24.5. 2020
     Olomouc  (OL)