Krakovecká kaple zasvěcená Panně Marii je památkově chráněná drobná hodnotná sakrální stavba z poloviny 18. století.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Ves Krakovec je místní částí obce Laškov, ležící v okrese Prostějov. Nejvýznamnější pamětihodností vesnice je zdejší zámek. K dalším památkám patří také několik kaplí, kapliček a božích muk. Největší a nejhodnotnější je kaple zasvěcená svatému Antonínu Paduánskému nacházející se na návrší jihozápadně od Krakovce. Jedna z menších kaplí stojí u východního okraje Krakovce a je zasvěcena Panně Marii. Kaple je památkově chráněná drobná hodnotná sakrální stavba snad z poloviny 18. století. V blízkosti kaple stojí boží muka.

popis

Kaplička Panny Marie je volně stojící stavbou obdélníkového půdorysu s půlkruhovým závěrem. Boční fasády jsou hladké s podezdívkou. V ose průčelí je vstup v segmentově zaklenutém výklenku se segmentově vypjatou nadpražní římsou. Vstup je uzavřen kovanou ocelovou mříží. Půlkruhový štít je prolomený hrotitou nikou a na jeho okrajích jsou malé čtyřboké plechové věžičky s lucernami. Na vrcholu štítu je ocelový kříž. Podstřešní profilovaná římsa nese

Prostějov  (PT)
    Krakovec