Volně stojící výklenková kaplička sv. Františka je hodnotnou sakrální stavbou údajně z počátku 17. století. Od roku 1958 je památkově chráněna.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Středomoravská ves Krakovec je místní částí obce Laškov, která leží v okrese Prostějov. Nejvýznamnější pamětihodností vesnice je zdejší zámek vzniklý přestavbou starší tvrze. K dalším památkám patří také několik kaplí, kapliček a božích muk. Největší a nejhodnotnější je kaple zasvěcena svatému Antonínovi Paduánskému nacházející se na návrší jihozápadně od Krakovce. Nedaleko od ní, na samém okraji vesnice, stojí podstatně menší výklenková kaple sv. Františka. Jedná se o hodnotnou barokní sakrální architekturu z počátku 17. století. Kolem prochází zelená turistická trasa vedoucí k výše zmíněné kapli sv. Antonína.

popis

Drobná výklenková kaplička obdélníkového půdorysu pocházející údajně z počátku 17. století je hodnotnou sakrální stavbou. Fasáda je na nárožích členěna dvojicemi pilastrů s římsovými hlavicemi. Hlavní průčelí je na osu prolomeno hlubokou obdélníkovou nikou s ocelovou mříží. Uvnitř stojí 80 cm vysoká terakotová soška světce. Hlavní římsa nese valenou střechu s půlkruhově vypjatými ořímsovanými štíty na čelní a zadní straně. Stavba čtvercového

Prostějov  (PT)
    Krakovec