Zbytky paláce na pahorku Dungur prý pocházejí z 10. stol. p. n. l. Prý palác královny ze Sáby. Na oltáři chrámu stála Archa úmluvy. Šlo o pozlacenou truhlu z akátového dřeva, obsahovala tabule s deseti přikázáními. Dnes jsou z paláce jen zbytky obvodových zdí.
Dungur, zbytky paláce královny ze Sáby u etiopského města Aksúm
© Pavel Vítek 03/2009
Graficke pismenko Aksúm je město v severní Etiopii, ve svazovém státě Tigraj. V roce 2005 měl Aksúm 47 320 obyvatel. Na území města se nacházelo hlavní město Aksúmského království. Aksúm je významným střediskem etiopské ortodoxní církve. Město Aksúm leží na severu Etiopie, 65 km od hranic s Eritreou. Od pobřeží Rudého moře je vzdálen asi 300 km severovýchodním směrem. Od hlavního etiopského města Addis Abeba je vzdálen asi1.000 km severním směrem. Dungur, známější jako Palác královny ze Sáby stojí západním směrem od města Aksúm, si 1,5 km, směrem k horám.

historie

Vědci nalezli v Etiopii palác a chrám legendární královny ze Sáby. Zbytky paláce na pahorku Dungur v západní části etiopského Aksúmu prý pocházejí z 10. století před naším letopočtem a byly nalezeny pod pozdějším palácem křesťanského krále. Archeologové také soudí, že na oltáři, který byl orientován k hvězdě Sirius, stála Archa úmluvy. Podle biblických pramenů šlo o pozlacenou truhlu z akátového dřeva, která obsahovala kamenné tabule s deseti

pověsti

Královna ze Sáby byla vládkyně starověkého království zmiňovaného ve Starém zákoně. Zmiňována je i v hebrejském Starém zákoně, konkrétně v první knize královské a druhé Paralipomenon, ale také v Novém zákoně, Koránu a etiopských legendách, kde ji Etiopané nazývají jménem Makeda ale její jméno bylo v různých zemích a různých dobách jiné. V islámské tradici je známa jako Bilqís. Král Šalamoun ji znal jako královnu ze Sáby. Žila pravděpodobně v 10

Etiopie