Novodobá boží muka, na rozcestí v Hajcích, byla vybudována z darů věřících v r. 2013. Dne 5. 7. 2013 stavbu požehnal Martin Kopecký, farář Církve československé husitské v Rudici. Reliéfy sv. Cyrila a Metoděje, sv. Václav, Jana Amose Komenského a Mistra Jana Husa, zhotovil Drahoš Macek z Blanska.
Boží muka z r. 2013.
© Luděk Vláčil 05/2020
Graficke pismenko Moravská obec Rudice se nachází v chráněné krajinné oblasti Moravský kras v okrese Blansko v Jihomoravském kraji nedaleko Macochy. Nejvýznamnější stavbou Rudice není, jak tomu bývá obvyklé, sakrální památka, ale větrný mlýn. Výraznější sakrální stavbou je novodobá kaple sv. Barbory a kaple sv. Antonína. V obci stojí také tři boží muka. V blízkém okolí stojí za navštívení zejména národní přírodní památka Rudické propadání a bývalý lom Seč.

historie

V obci Rudice, která je součástí blanenské farnosti církve československé husitské, byla, na rozcestí v Hajcích, vybudována roku 2013 nová zděná boží muka. Stavba měla být dokončena k výročí 1150 příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu. Termín dokončení se však stavební firmě nepodařilo dodržet a tak v pátek 5. července 2013 byla Martinem Kopeckým, farářem Církve československé husitské v Rudici, požehnána pouze nedokončená stavba.

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.rudice.cz, https://www.ccsh.cz a další, 21.5. 2020
    křížek, boží muka