Oválný pahorek bývalého tvrziště s tvrzí, která se v pramenech vyslovně neuvádí. Pravděpodobně ale byla založena spolu s obci někdy kolem roku 1358 a patřila pánům z Boskovic. V roce 1364 se po Milonicích psal Jurek. V polovině 14. století tvrz zřejmě zanikla. Dne se na tvrzišti nacházejí zahrady s kůlnami.
Centrální plocha tvrze
Graficke pismenko Obec Milonice vešla ve známost v roce 1358, kdy patřila zčásti pánům z Boskovic. Jediný kdo se po Milonicích psal byl Jurek z Milonic. Pešek z Milonic uváděný v písemnostech pocházel patrně z Milonic u Bučovic. Tvrz už v polovině 14. století asi nebyla funkční, ale bez archeologického výzkumu to nelze potvrdit.
Oválný pahorek s osami 50 a 45 m se nachází na konci krátkého výběžku téměř uprostřed obce v poloze "Na valech". Ještě kolem roku 1900 existoval dnes již zasypaný příkop o šířce 11 - 12 m a hlobce 4 m. Centrální tvrziště mělo rozměry asi 27 a 20 m. U sídla byl i šíjový příkop, který se změnil v úvozovou cestu.
D.Dohňanský , zdroj : M.Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí., 19.5. 2020
     Blansko  (BK)