V roce 100 př. n. l. se zde usadili Mayové. K pádu města došlo okolo roku 1123 n. l. Nejdůležitější dochované objekty označovány jako Central Palenque. Jsou to Chrám slunce, Chrám nápisů, Palác a Chrám XIV a mnoho menších chrámů. Palenque je na seznamu světového dědictví UNESCO.
Mayská archeologická lokalita Palenque v Mexiku
© Pavel Vítek 07/2003
Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Warning: Use of undefined constant DATADIR - assumed 'DATADIR' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/hrady/class/class.thumbnew.php on line 223 Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa Hlavní obrázek místa
Graficke pismenko Palenque je mayská archeologická lokalita, nalézající se v blízkosti řeky Usumacinta v mexickém státě Chiapas v pralesní oblasti. Leží zhruba 130 km jižně od Ciudad del Carmen, které najdeme na pobřeží Mexického zálivu.

historie

Hluboko v džungli mexického státu Chiapas se na okraji nízkých kopců ukrývají pozůstatky dávného mayského města Palenque. Jde o jednu z nejmystičtějších mayských archeologických lokalit. Díky pralesnímu prostředí, které ho obklopuje, působí město tajemně a impozantně. V roce 100 př. n. l. se zde usadili Mayové a vrchol slávy přišel mezi lety 600 – 800 našeho letopočtu. Roku 615 nastoupil na trůn dvanáctiletý vládce jménem Pacal, kterého posléze

popis

Palenque leží uprostřed tropického pralesa. Čelí častým silným dešťům, 2 160 mm ročně, velmi vysoké vlhkosti vzduchu a stálým teplotám kolem 26 °C, což nepřispívá k zachování cenných historických prvků. Nejdůležitější dochované objekty jsou označovány jako Central Palenque, patří k nim Chrám slunce, Chrám nápisů, Palác a Chrám XIV. Stojí zde také mnoho menších chrámů, které jsou také bohatě zdobeny skulpturami a kamennými reliéfy. V okolní

Mexiko