V roce 100 př. n. l. se zde usadili Mayové. K pádu města došlo okolo roku 1123 n. l. Nejdůležitější dochované objekty označovány jako Central Palenque. Jsou to Chrám slunce, Chrám nápisů, Palác a Chrám XIV a mnoho menších chrámů. Palenque je na seznamu světového dědictví UNESCO.
Mayská archeologická lokalita Palenque v Mexiku
© Pavel Vítek 07/2003
Graficke pismenko Palenque je mayská archeologická lokalita, nalézající se v blízkosti řeky Usumacinta v mexickém státě Chiapas v pralesní oblasti. Leží zhruba 130 km jižně od Ciudad del Carmen, které najdeme na pobřeží Mexického zálivu.

historie

Hluboko v džungli mexického státu Chiapas se na okraji nízkých kopců ukrývají pozůstatky dávného mayského města Palenque. Jde o jednu z nejmystičtějších mayských archeologických lokalit. Díky pralesnímu prostředí, které ho obklopuje, působí město tajemně a impozantně. V roce 100 př. n. l. se zde usadili Mayové a vrchol slávy přišel mezi lety 600 – 800 našeho letopočtu. Roku 615 nastoupil na trůn dvanáctiletý vládce jménem Pacal, kterého posléze

popis

Palenque leží uprostřed tropického pralesa. Čelí častým silným dešťům, 2 160 mm ročně, velmi vysoké vlhkosti vzduchu a stálým teplotám kolem 26 °C, což nepřispívá k zachování cenných historických prvků. Nejdůležitější dochované objekty jsou označovány jako Central Palenque, patří k nim Chrám slunce, Chrám nápisů, Palác a Chrám XIV. Stojí zde také mnoho menších chrámů, které jsou také bohatě zdobeny skulpturami a kamennými reliéfy. V okolní

Mexiko